Реч директора

мр Тања Микић Николић, директор

Уместо да будете само добри, потрудите се да створите стање које омогућава доброту.“ Бертолд Брехт

Људски је имати жељу да у послу који обављате постигнете добре резултате тако што ћете дати свој максимум. Срећа је када сарадници и колеге имају исте жеље. Када такве вредности препознате код ученика – не постоји недостижан циљ!

Унапређивање квалитета наставе је био и остао приоритетан задатак наше школе. Министарство просвете, науке и технолошког развоја је претходних година имало два значајна пројекта: „Подршка развоју људског капитала и истраживању – развој општег образовања и људског капитала“ (Развионица) и „Унапређење квалитета наставе – развој кључних компетенција кроз мултидисциплинарни приступ – Сарадњом до знања“. Прехрамбено хемијска школа припада групи од петнаест средњих школа у Србији које су успешно спровеле оба пројекта. Сталним стручним усавршавањем подижемо квалитет образовног процеса. Резултат унапређивања квалитета наставе су четири титуле првака на Републичким такмичењима освојеним у школској 2017/2018.години. Наши ученици су први у Србији на предмету Општа и неорганска хемија (прва места у екипном и појединачном пласману), а наши пекари и месари се поносе пехарима и златним медаљама освојеним на Републичком такмичењу у подручју рада Пољопривреда, производња и прерада хране.

Стварањем бољих услова за рад обезбедили смо здраву и пријатну атмосферу за рад и боравак у нашој школи. У последње три године смо комплетно реконструисали мокри чвор, у потпуности заменили унутрашњу и спољашњу столарију и завршили радове на крову. За почетак наредне школске године обезбедићемо нову рачунарску опрему.  

У току школске године имамо посебан дан када очеви и мајке наших ученика седе у ђачким клупама. Дан сарадње са родитељима није само прилика да се подсете изреке „Од колевке па до гроба најлепше је ђачко доба“, већ и могућност да се лично увере, кроз присуство јавним часовима и настави уопште, колико савесно, мотивисано и предано моје колеге поред образовних, формирају и животне и моралне вредности њихове деце. Кроз развој сарадње са родитељима желели смо да им приближимо начин на који их учимо традиционалним вредностима и исправљамо неке од недостатака савременог начина живота.

Добра сарадња са факултетима и високим школама у окружењу крунисана је „Сајмом каријерног вођења“ коју традиционално организујемо за Дан школе. Наши матуранти, будући студенти, у својој школи добијају информације из прве руке од професора и асистената великог броја факултета.

Кроз развој сарадње са привредом направили смо добро утемељење за развој концепта дуалног образовања. Ученици са завршеним трогодишњим образовним профилом не чекају ни дана запослење. Након трогодишње практичне наставе код истог послодавца, по завршетку школовања потписују Уговор о раду и директно одлазе у свет рада.

Поред стандардног учешћа на републичким такмичењима из подручја рада Прерада хране и Хемија, неметали графичарство, имамо врло успешне такмичаре у областима литерарног стваралаштва где смо освајали и међународне награде. Претходне године су бирали најбољи средњошколски часопис Србије, а наш „Мозаик“ је добио другу награду. Наши млади пекари праве јединствене славске колаче и где год да се појаве освајају златне плакете и награде. Званично је потврђено да се најлепша средњошколска учионица у Србији налази у Прехрамбено хемијској школи. У њој смо присуствовали драмској представи посвећеној Шекспиру и уживали уз џез.   

Напори који су уложени кроз рад ученика и наставника на очувању животне средине је и статус Међународне еко школе који стичемо кроз низ активности које смо реализовали у претходном периоду.

Ако се вратимо на Бертолда Брехта са почетка овог текста, можемо рећи да није довољно да будемо само добри у свом послу. Потребно је створити стање које ће омогућити свима који проведу већи део дана у Прехрамбено хемијској школи да буду значајан и добар део овог друштва.

Посао оног који руководи је да добије резултате. Успех је оно што ствара срећу. Када у свему постоји синергија наставника и ученика – ниједан циљ није недостижан!

Снагом воље и радом можемо унапредити себе и изградити систем вредности на добробит наше школе, породице и друштва у целини.

 

С поштовањем према ученицима, наставницима и родитељима,

мр Тања Микић Николић, директор