Представљамо партнерску школу Професионална гимназија за хемијске и прехрамбене технологије – Пазарџик

Category : ерасмус

Представљамо партнерску школу
Професионална гимназија за хемијске и прехрамбене технологије – Пазарџик

Током шездесетих година двадесетог века, у Бугарској долази до брзог индустријског развоја. Ово доводи и до повећања производње целулозе, хемицелулозе и картонске амбалаже. У Пазарџику се гради нова велика фабрика “Тракија Папир”. Нове машине и опрема захтевају квалификоване руковаоце. За ту сврху се 1968. у Пазарџику отвара Техничка школа са три занимања: “Производња целулозе, папира и картона”,”Одржавање машина и опреме” и “Одржавање електричних инсталација.” Именовани су први наставници и особље, док школа нема своју зграду и са привременом дозволом користи нову зграду садашње школе “Г.Брегов”. Следеће године школа се сели у зграду бивше јеврејске школе у центру града. Зграда има 7 учионица и малу теретану. Са ширењем школе, почиње рад у две смене, при чему се због покретања вечерње школе, радно време одвија до 20 часова. Са повећањем броја часова, именује се и заменик директора за образовање. Производна пракса се обавља у локалним предузећима. Ученици добијају плату за свој рад на одређеним производним линијама, а наставници су били стимулисани премијама. Ученици и наставници активно учествују у специјализованим бригадама, именованим од стране Министарства хемијске индустрије (брање ружа – важна сировина за козметичку и хемијску индустрију). Радило се од раног јутра, а завршавало пре поднева. Осамдесетих година уводе се рачунари у наставу математике и информатике, а затим су постепено налазили примену у другим предметима.
Главни приоритет управе школе је био изградња нове школске зграде. Већ 1972. године започети су разговори у Пазарџику са локалном управом и на нивоу државе у Софији, са циљем да школа прерасте у стручну школу-техникум и да се започне са изградњом школске зграде у оквиру фабрике целулозе. За кратко време је школа прерасла у техникум, а са отварањем смера за производе од гуме и пластике, постаје и техникум за хемијску индустрију. Нова школска зграда је започета 1985. године, а средином 1989. следи и дозвола за коришћење. Пренос опреме и намештаја завршава се до краја текуће године, а настава је почела у другом полугодишту школске 1989.-90. године.
Данас Професионална гимназија за хемијске и прехрамбене технологије у Пазарџику, школује ученике на четворогодишњим курсевима из следећих области:
– технологија целулозе, папира и амбалаже;
– технологија фармацеутских и парфимеријско-козметичких производа;
– контрола квалитета и безбедности хране и пића;
– организација туризма и слободног времена.
Школа је опремљена савременом опремом за све видове наставе, наставу изводи квалификовано и високо мотивисано особље у складу са најсавременијим педагошким стандардима, део практичне наставе се одвија у савременим индустријским погонима бројних социјалних партнера, а све време у фокусу свих активности школе је добробит ученика и њихових породица.

 
https://pghht.weebly.com/    –  сајт ПГХХТ
https://pghht.weebly.com/1045108210801087.html – колектив школе
https://pghht.weebly.com/1043107210831077108810801103.html – галерија фотографија

 


Претраживање сајта (ћирилицом)

Реч директора

мр Тања Микић Николић, директор

Уместо да будете само добри, потрудите се да створите стање које омогућава доброту.“ Бертолд Брехт

Људски је имати жељу да у послу који обављате постигнете добре резултате тако што ћете дати свој максимум. Срећа је када сарадници и колеге имају исте жеље. Када такве вредности препознате код ученика – не постоји недостижан циљ!

ОПШИРНИЈЕ