Представљамо партнерску школу Професионална гимназија за хемијске и прехрамбене технологије – Пазарџик

Category : ерасмус

Представљамо партнерску школу
Професионална гимназија за хемијске и прехрамбене технологије – Пазарџик

Током шездесетих година двадесетог века, у Бугарској долази до брзог индустријског развоја. Ово доводи и до повећања производње целулозе, хемицелулозе и картонске амбалаже. У Пазарџику се гради нова велика фабрика „Тракија Папир“. Нове машине и опрема захтевају квалификоване руковаоце. За ту сврху се 1968. у Пазарџику отвара Техничка школа са три занимања: „Производња целулозе, папира и картона“,“Одржавање машина и опреме“ и „Одржавање електричних инсталација.“ Именовани су први наставници и особље, док школа нема своју зграду и са привременом дозволом користи нову зграду садашње школе „Г.Брегов“. Следеће године школа се сели у зграду бивше јеврејске школе у центру града. Зграда има 7 учионица и малу теретану. Са ширењем школе, почиње рад у две смене, при чему се због покретања вечерње школе, радно време одвија до 20 часова. Са повећањем броја часова, именује се и заменик директора за образовање. Производна пракса се обавља у локалним предузећима. Ученици добијају плату за свој рад на одређеним производним линијама, а наставници су били стимулисани премијама. Ученици и наставници активно учествују у специјализованим бригадама, именованим од стране Министарства хемијске индустрије (брање ружа – важна сировина за козметичку и хемијску индустрију). Радило се од раног јутра, а завршавало пре поднева. Осамдесетих година уводе се рачунари у наставу математике и информатике, а затим су постепено налазили примену у другим предметима.
Главни приоритет управе школе је био изградња нове школске зграде. Већ 1972. године започети су разговори у Пазарџику са локалном управом и на нивоу државе у Софији, са циљем да школа прерасте у стручну школу-техникум и да се започне са изградњом школске зграде у оквиру фабрике целулозе. За кратко време је школа прерасла у техникум, а са отварањем смера за производе од гуме и пластике, постаје и техникум за хемијску индустрију. Нова школска зграда је започета 1985. године, а средином 1989. следи и дозвола за коришћење. Пренос опреме и намештаја завршава се до краја текуће године, а настава је почела у другом полугодишту школске 1989.-90. године.
Данас Професионална гимназија за хемијске и прехрамбене технологије у Пазарџику, школује ученике на четворогодишњим курсевима из следећих области:
– технологија целулозе, папира и амбалаже;
– технологија фармацеутских и парфимеријско-козметичких производа;
– контрола квалитета и безбедности хране и пића;
– организација туризма и слободног времена.
Школа је опремљена савременом опремом за све видове наставе, наставу изводи квалификовано и високо мотивисано особље у складу са најсавременијим педагошким стандардима, део практичне наставе се одвија у савременим индустријским погонима бројних социјалних партнера, а све време у фокусу свих активности школе је добробит ученика и њихових породица.

 
https://pghht.weebly.com/    –  сајт ПГХХТ
https://pghht.weebly.com/1045108210801087.html – колектив школе
https://pghht.weebly.com/1043107210831077108810801103.html – галерија фотографија

 


Реч директора

Уместо да будете само добри, потрудите се да створите стање које омогућава доброту.“ Бертолд Брехт

Људски је имати жељу да у послу који обављате постигнете добре резултате тако што ћете дати свој максимум. Срећа је када сарадници и колеге имају исте жеље. Када такве вредности препознате код ученика – не постоји недостижан циљ!

ОПШИРНИЈЕ